W dniach od 7 do 11 września 2016 r. w Kopenhadze w Danii odbyły się Mistrzostwa Świata Masters w wioślarstwie. Jacek Wróblewski i Dariusz Matyaszczyk reprezentując kraj, miasto Szczecin i klub Szczecińskie Towarzystwo Wioślarskie wywalczyli srebrny medal zdobywając Wicemistrzostwo Świata.
Rezultaty wyścigu finałowego mężczyzn
Event 333 Heat 3 Mens C 2-
1 SWE Mölndals Roddklubb (1) Jörgen Nilsson, (2) Magnus Thompson 3:32.51
2 POL STW Szczecin (1) Dariusz Matyjaszczyk, (2) Jacek Wroblewski 3:34.29
3 RUS Dynamo Moscow Rowing Club (1) Kirill Nikitin, (2) Andrey Klimovskikh 3:40.27
4 GER Ruderclub Nürtingen (1) Albrecht Rosenfeld, (2) Gerhard Kehl 3:44.48
5 EST SAK Tartu (1) Lauri Pind, (2) Tanel Kliiman 3:47.11
6 DEN Danske Studenters Roklub (1) Asbjorn Levring, (2) Hans Jorgen Stahl 3:52.03
7 SUI Seeclub Zürich (1) Alex Hurst, (2) Michael Schmidt 4:00.37
8 CRO Mladost RC (1) Kerim Mujkic, (2) Branko Markota 4:03.18
10 listopada, w przeddzień rocznicy Odzyskania Niepodległości przez Polskę, w naszej szkole odbyła się wyjątkowa akademia. Program artystyczny przygotowany przez uczniów szkoły podstawowej i gimnazjalistów, ukazywał przede wszystkim radość jaką artyści w okresie międzywojnia okazywali z odzyskanej, upragnionej, wyśnionej ojczyzny.
Nasi młodzi artyści przenieśli zgromadzoną publiczność w czasy II Rzeczpospolitej radosnym wykonaniem charlestona, brawurowo zagranymi etiudami na podstawie wierzy Juliana Tuwima i Jana Brzechwy, a także ówczesnymi, muzycznymi szlagierami. Usłyszeć można było między innymi filmowy przebój „Ach, jak przyjemnie”, piosenkę Eugeniusza Bodo „Już taki ze mnie zimny drań”
i niezapomnianą miłosną balladę Hanki Ordonówny „Miłość ci wszystko wybaczy”.
Tego dnia nie zabrakło również chwil refleksji i zadumy nad losami naszej ojczyzny. Dostarczyła ich projekcja przejmującego filmu Tomasza Bagińskiego pt. „Animowana historia Polski”. Uroczystą akademię zakończyło rozdanie nagród laureatom „Szkolnego Konkursu Wiedzy o Polsce”.
Program artystyczny dobiegł końca, uczniowie i nauczyciele wrócili do pracy, potem do swoich domów, by cieszyć się długim weekendem i wolnością. Wolnością, którą wywalczyli dla nas nasi przodkowie. My dziś udowodniliśmy, że to doceniamy i potrafimy radować się życiem w wolnej, bezpiecznej ojczyźnie.
Aleksandra Stołecka
Klasy II a, II c, II d wzięły udział w projekcie „Mała Akademia Bluesa”. Godzinna lekcja muzyki składa się z dwóch części. Pierwsza łączy teorię z koncertem w wykonaniu profesjonalistów oraz praktycznymi ćwiczeniami
z uczniami i wreszcie z zabawą. Druga część to próba mierzenia się z instrumentami i wspólne „koncertowanie”
z zespołem „After Blues”.
Lidia Teleman
2 listopada 2016 r. odbyła się lekcja z pracownikiem Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami Oddział w Szczecinie. Pani Karolina przedstawiła uczniom cele statutowe oraz prowadzone przez TOZ akcje. Uświadomiła dzieciom, na czym powinna polegać prawidłowa opieka nad zwierzętami, głównie psami i kotami. Opowiedziała o zwyczajach i potrzebach psów i kotów. Zachęciła też wszystkich do adopcji zwierzątek, które są pod opieką TOZ-u.
W tym samym dniu rozpoczęliśmy akcję TOZ-u pod nazwą ,,Paczka dla zwierzaczka”.
Opiekun MSU: Katarzyna Fremel
W środę 2 listopada uczniowie klasy IV ”a” oraz IV „b” pod kierunkiem nauczycielek języka niemieckiego Sylwii Hornung oraz Julity Szawarejko zorganizowali Dzień Niemiecki. Celem imprezy było przybliżenie uczniom tradycji kulinarnych krajów DACHL. Na stołach pojawiły się słodkości takie jak: ciasto czekoladowe, sernik na zimno, Pischinger – wafle czekoladowe, niemieckie świąteczne ciateczka Spitzbuben, Christel – ciasteczka pierniczkowo-czekoladowe, niemieckie Bethmännchen, czyli kulki marcepanowe, pierniki, austriackie serowe mini-pączusie, makowiec, strudel jabłkowy oraz serowy, babeczki cynamonowo-czekoladowe, Spritzgebäck von Oma – racuchy babci oraz knedle ziemniaczane ze śliwką. Uczniowie mogli również spróbować różnego rodzaju sałatek: ziemniaczanej, warzywnej, sałatki z ogórka , szynki oraz sera, owocowej jak również mięsnej. Nie obyło się bez dań mięsnych. Do spróbowania były: Frikadellen- pulpeciki, chorizo w cieście, alzackie podpłomyki, cebulaki, golonka po Bawarsku.