W środę 2 listopada uczniowie klasy IV ”a” oraz IV „b” pod kierunkiem nauczycielek języka niemieckiego Sylwii Hornung oraz Julity Szawarejko zorganizowali Dzień Niemiecki. Celem imprezy było przybliżenie uczniom tradycji kulinarnych krajów DACHL. Na stołach pojawiły się słodkości takie jak: ciasto czekoladowe, sernik na zimno, Pischinger – wafle czekoladowe, niemieckie świąteczne ciateczka Spitzbuben, Christel – ciasteczka pierniczkowo-czekoladowe, niemieckie Bethmännchen, czyli kulki marcepanowe, pierniki, austriackie serowe mini-pączusie, makowiec, strudel jabłkowy oraz serowy, babeczki cynamonowo-czekoladowe, Spritzgebäck von Oma – racuchy babci oraz knedle ziemniaczane ze śliwką. Uczniowie mogli również spróbować różnego rodzaju sałatek: ziemniaczanej, warzywnej, sałatki z ogórka , szynki oraz sera, owocowej jak również mięsnej. Nie obyło się bez dań mięsnych. Do spróbowania były: Frikadellen- pulpeciki, chorizo w cieście, alzackie podpłomyki, cebulaki, golonka po Bawarsku.